Wednesday, February 8, 2012

Bättre lärande av bränder

På fredag (10/2) kommer en spännande och intressant möjlighet - BIV arrangerar platsbesök på en brandolycksplats. Platsen är studentboendet i Göteborg som brann i helgen då en person omkom. Det är alltid tragiskt när personer kommer till skada och i detta fall fick branden dessutom en stor spridning i byggnaden. Branden visade sig också vara svårsläckt.


Sådana olyckor väcker ett antal frågor hos mig. Var det byggnadstekniska skyddet otillräckligt? Följdes byggreglerna? Kan det ha varit ett projekterings- eller utförandefel? Fallerade kontrollen på vägen? Och hare kommunens tillsyn visat något? Eller är reglerna rentav otillräckliga? För att besvara frågorna behöver olyckor utredas - vi behöver veta mer om byggnaden och brandförloppet. Vilka år uppfördes bygnaden och vilka byggregler gällde då? Vilka lösningar användes? Hur utvecklades branden? Vilka system fungerade inte? Brandcellen, 1,2m avstånd mellan fönster? Lika viktigt kan det vara att konstatera vad som fungerade så att vi vet vad som är effektivast.


Tyvärr är tillfällen med platsbesök allt för få. Erfarenhetsåterföringen om det byggnadstekniska brandskyddet är överhuvudtaget inte tillräcklig. I MSBs program för räddningstjänstens insatsrapportering saknas många viktiga byggnadstekniska aspekter. Polisens utredningar satsar bara på att klarlägga om den är anlagd eller inte. Räddningstjänstens utredningar tar ett bredare perspektiv men ofta är den byggnadstekniska delen tunn. Dock är det på väg att bli bättre!


Med besöket på fredag startar BIV en satsning på erfarenhetsåterföring. Det är välkommet. Det ger en unik chans för projektörer och andra att lära och bidra till lärande. Vi som arbetar med förebyggande behöver lära oss av de olyckor som faktiskt inträffar. Vice versa kan säkert de som arbetar operativt säkert lära mycket av oss. Alla har olika roller i brandskyddsprocessen: utvecklingen av regler, konsulternas tillämpning, erfarenheter från verkligheten från fastighetsägare och kommunens tillsyn till de fall där olyckan inträffar. Genom utbyte med varandra tror jag att kvalitén kan höjas i många led. Och det tror jag är en viktig nyckel till ett effektivt brandskydd.


Åter till platsbesöket - det kostar inget för BIV-medlemmar, och att bli medlem kostar 300 kr. Billigt för en chans att lära sig något!


Här kommer lite lästips:

Johansson, van Hees (2010), En studie av vindsbränder utifrån statistik och brandutredningar






2 comments:

  1. Anna Andersson CarlinFeb 9, 2012, 11:22:00 AM

    Hej!
    MSB har för perioden 2012-2014 tagit fram tema för de olycksundersökningar som görs i kommunerna, främst av räddningstjänsten. MSB har ett antal tema som man önskar att räddningstjänsterna ska prioritera då man gör sina olycksundersökningar och ett av dessa tema för 2012 är byggnadstekniskt brandskydd. Tanken med att ha tema är ju att under en begränsad period samla ihop ett flertal utredningar med samma fokus och kanske utifrån dem dra några slutsatser.

    Temat byggnadstekniskt brandskydd är formulerat så här:
    Byggnadstekniskt brandskydd 2012
    Att undersöka: Hur var det brandtekniska brandskyddet tänkt att fungera? Fungerade det på avsett sätt? Vilka byggnadsregler gällde när det byggdes? Förändringar från ursprunget? Vilka regler gällde vid ombyggnad? Varför blir vissa bränder så stora? Bränder i lite komplexare byggnader som flerfamiljshus, radhus, köpcentrum, skolor, idrottsanläggningar, hotell, industrier etc. är intressanta.
    Varför: Det är av stort värde att undersöka om de regler om byggnadstekniskt brandskydd fungerar och ger den effekt som var avsett när de skrevs? Vid flera bränder upptäcks brister i regelefterlevnaden. Vanliga brister som påverkar brandförloppet negativt kan användas i tillsynen. Brister kan även påverka framtida regelöversyner från Boverket. Undersökningarna kan även vara ett underlag för den kurs i avancerad brandutredningsmetodik som utvecklats vid Lunds tekniska universitet, LTH.

    Informationen om dessa tema går ut till räddningstjänsterna via de 14 regionala samordnare för olycksundersökning som MSB har kontrakterat, jag är en av dem. Vi hoppas att det kommer in många intressanta utredningar inom detta och de andra tema som vi tagit fram. Kontaktperson på MSB centralt är Marianne Stålheim eller Mattias Strömgren.

    Mvh Anna Andersson Carlin
    Brandingenjör/ Regional samordnare för olycksundersökning Skåne
    Räddningstjänsten Syd

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kul att höra att MSB satsar på området! Ser fram emot att följa vad som händer kring detta. Det finns nog oerhört mycket vi kan lära oss av detta!

      Delete