Friday, September 14, 2012

Höst & lägesrapportering!

Hösten är här och jag har halkat efter med bloggandet. Under tiden har man fått på nästan samtliga fasadplattor på vårt nya kontorshus i Lund - Ideon Gateway. Här kommer så en liten uppdatering! Vad har hållit mig upptagen på SP-kontoret i Lund?

Utsikten från mitt fönster - och nästa år flyttar vi in i Ideon Gateway som nu
börjar se ganska färdig ut - utvändigt sett.
Målstandard för tunnlar. Vi arbetar med att utveckla ett ramverk för performance-based design för vägtunnlar. Där uttrycks krav på ett målbaserat sätt och detta kan i sin tur verifieras med godtagbara lösningar inom ramen för en förenklad dimensionering. Som alternativ kan analytisk dimensionering användas, t.ex. genom scenarioanalys där man prövar brandskyddets förmåga när ett fordon brinner i tunneln.

Nordisk INSTA-standard för FSE. Riktlinjer för analytisk dimensionering av brandskydd har saknats i fler länder än Sverige. Samtidigt finns det flera skäl till varför ett nordiskt samarbete på området är effektivt, t.ex. så har vi liknande regler i grunden, och avstånden är korta mellan länderna. Kortsiktigt strävar vi i den nordiska standardiseringen (INSTA) efter att harmonisera hur vi arbetar med fire safety engineering, t.ex. att vi använder samma kriterier för kritiska förhållanden/godtagbar exponering. På längre sikt vill vi också utveckla bättre riktlinjer för riskbaserade dimensioneringsmetoder. Ett förslag på standard baserat på det korsiktiga arbetet kommer att gå ut på remiss inom några månader. Och här finns givetvis skäl för konsulter att engagera sig mer inom standardiseringen.

Europeiska standarder för FSE. Även på Europa-nivå pågår arbete inom FSE. Många länder använder sig av metoderna idag, och andra vill öppna upp för möjligheten. Samtidigt finns risken att nya handelshinder för produkter och tjänster skapas om vi inte skapar en gemensam syn på hur metoderna kan och bör användas. Därför är arbetet i gruppen viktigt.

BBR-utbildningar. Efter vårens utbildningsverksamhet har jag fortsatt hålla utbildningar, och fler kommer! Det har varit kul att se att flera konsultfirmor har tagit tillfället att hyra in mig för skräddarsydda utbildningar, t.ex. en heldag om BBR. Givande med mycket diskussion! Men fler öppna utbildningar kommer också, snart har vi datum spikade för kurstillfällen i Malmö, Göteborg och Stockholm under november.

Regelanalys/Tredjepartsgranskning/Second opinion. Det finns många fall där tolkningar behöver göras och BBR är inte alltid solklar. Handböckerna som finns är inte heltäckande och de har inte heller alltid rätt. I dessa uppdrag har jag kunnat bidra med rättssäkra analyser av gällande bestämmelser, vilket kan vara en viktig pusselbit i en projektering eller i ett rättsfall. Tillsammans med mina kollegors höga tekniska kompetens kan vi dessutom erbjuda verifiering av resultat från avancerade modeller eller för att säkerställa att tekniska system som inte följer standard verkligen klarar av sin uppgift.

Vi har flera projekt inom FSE på gång inom SP och jag ska se till att några kollegor delar med sig av detta även här på bloggen! Ett smakprov av detta ges också på SP Byggdagar (3-4 oktober) där vi också får höra Boverket förklara reglerna om bärförmåga vid brand - där vi ju haft en omfattande debatt.

Programmet för brandskydd på SP Byggdagar 4 oktober

Det händer som sagt mycket inom standardiseringen nu på området FSE. Och snart väntar ju obligatorisk CE-märkning som kommer påverka vardagen i byggsektorn. Ett utmärkt tillfälle för konsulter och tillsynsmyndigheter att lära sig mer om detta är Brandseminariet i Lund den 27/9. 

Brandseminariet i Lund 27/9

Jag vill här också poängtera att standardiseringen behöver perspektivet från tillämparna. Standarder om FSE kommer snart att bli ett faktum och när myndigheter hänvisar till dessa måste de användas. Och samma sak gäller ju på byggproduktområdet. Så ta chansen att påverka och engagera er i standardiseringen innan standarderna är beslutade!



No comments:

Post a Comment