Friday, March 15, 2013

Inga lokala särkrav för brandskydd i Sverige?

Vi har 290 kommuner i Sverige -
gäller samma byggregler överallt?
Under förra året pågick en utredning som handlade om kommunala särkrav i byggandet. Utredningen, kallad Byggkravsutredningen, heter egentligen "Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav - genom enhetliga och förutsägbara byggregler". Utredningen blev färdig i december och fram till den 24 april är det möjligt att besvara remissen.
Vad har man då kommit fram till? I utredningen har man genomfört en undersökning för att se om kommuner ställer krav som är högre än i byggreglerna, och man har dessutom frågat inom vilka områden som eventuella särkrav förekommer. Enkäter skickades till 150 kommuner och 162 byggbolag.

Kommunerna svarar:

Tillämpar kommunen egna riktlinjer som går utöver byggreglerna?
Ja 23
Nej 93

Varav för brandskydd:

Ja 2
Nej 20

Byggbolagen svarar:
Har bolaget erfarenheter av att kommuner tillämpar egna riktlinjer/dokument för tekniska egenskapskrav, som går utöver Boverkets föreskrifter?
Ja 71
Nej 34

Varav för brandskydd:
Ja 16
Nej 50
Vet inte 7

Det förefaller därmed vara olika uppfattning beroende på om man har kommunens eller byggbolagets perspektiv. För brandskydd verkar det vara problem som, uppträder mer sällan, åtminstone i jämförelse med andra områden som tillgänglighet och energihushållning.

Stämmer då detta? Det kan säkert vara så, eller så har man ställt fel frågor. Själv har jag  sett tillverkare som i sin marknadsföring skriver något i stil med: Kraven på branddörrar varierar från kommun till kommun beroende på de lokala brandföreskrifterna. I detta fall kan det ju vara så att man får olika krav beställare pga. olika tolkningar, men det kan ju också vara en klumpig formulering. De exempel som jag tog upp förra året visar också att det inte är helt okomplicerat - men kanske tillhör särkrav inom brandskyddsområdet ovanligheterna?

Vad är era erfarenheter? Har vi några särkrav för brandskydd över landet?

1 comment: