Wednesday, March 13, 2013

BIV-Konferens om BBR 19, 30-31/5

I slutet på maj så anordnar BIV en stor konferens om tillämpning av de nya byggreglerna. Temat är mycket aktuellt då övergångstiden för de nya byggreglerna gick ut vid årsskiftet. Vi  märker tydligt inom BIV att det är många frågor om tillämpning som cirkulerar bland våra medlemmar!

Missa inte att boka in dessa dagar! Anmälan kommer att vara öppen på BIVs hemsida om ett par veckor.

I föreningen har vi jobbat med tillämpningsfrågorna på flera sätt, och en hel del nyheter kommer att presenteras på konferensen. Under 2012 startade vi tre stycken tillämpningsgrupper inom specifika områden, och resultatet av dessas arbeten kommer att presenteras.

Tillämpningsgrupperna är (inkl. länk till remiss):

Två av dessa har varit ute på remiss, och Br0-remissen planeras att snart gå ut. Syftet med arbetet är att ge ett stöd för tillämpning i dessa områden där lagar och regler ofta lägger ett stort ansvar på den enskilde. Exempelvis är projektören skyldig att använda CFD-modeller på rätt sätt, kontrollen förväntas bli utförd inom byggherrens organisation och för Br0-byggnader ges endast begränsad vägledning från Boverket. Det finns därmed ett stort behov av ett stöd för tillämpning! Och det är mycket positivt att vi har fått ett stort engagemang i samtliga dessa grupper. Mellan 5-10 personer har varit aktiva i varje grupp och dessa har lagt ner mycket tid och engagemang i arbetet. Detta är vi givetvis tacksamma för - aktiva medlemmar utgör kärnan i vår förening.

BIV kommer fortsätta bedriva arbete inom stöd för tillämpning under 2013/2014. Vi tar gärna emot idéer på tillämpningsprojekt. Skicka gärna sådana idéer till mig innan 15/5. Ange gärna om ni själva är beredda att driva någon särskild fråga. Jag kommer att ta tillfället i akt på konferensen och lyfta dessa idéer!

Inför konferensen har vi också gjort en särskild satsning i lokalgrupperna. Stockholms lokalgrupp har redan haft första träffen och den var mycket lyckad! På träffen deltog nästan 30 personer och bland annat då diskuterades verksamhetsklasserna. Göteborg och Malmö har också träffar på gång då olika tillämpningsfrågor ska diskuteras. Resultatet kommer att lyftas på konferensen.


Lokalgrupperna har träffar enligt följande:
Stockholm 11/3 
Göteborg 8/4
Malmö (inbjudan kommer snart)

Boverket kommer att vara på plats på konferensen och presentera vanliga frågor som har lyfts om BBR. Med bred representativitet från branschen så har vi alla förutsättningar för underlätta tolkningar och minska gråzonerna i BBR. Det kommer med andra ord bli en spännande konferens med många intressanta diskussioner!

1 comment: