Friday, March 8, 2013

CE-märkning, typgodkännande och CPR

Den europeiska byggproduktförordningen, CPR, gäller fullt ut från 1 juli 2013
vilket får en stor påverkan för försäljning och användning av byggprodukter.
Förra året skickade regeringen ut en remiss som handlade om hur CPR, den europeiska byggprodukt-förordningen, ska implementeras i Sverige. Frågan har främst handlat om hur svensk lagstiftning ska anpassas och hur man ska anpassa regleringen av byggprodukter. Och i slutet på januari skickade regeringen en remiss till lagrådet. Förslaget i remissen innebär att man i stort har bestämt sig för hur implementering ska gå till väga. Avstämningen med lagrådet görs för säkerställa att förslaget inte kolliderar med andra lagar. Efter detta revideras propositionen som då läggs fram av regeringen för att riksdagen ska kunna ta beslut om förslaget.

Förslaget, "Anpassning av svensk rätt till EU-förordningen om byggprodukter", avses att lämnas till riksdagen senast den 26 mars . Och det är ju bråttom, eftersom den europeiska byggproduktförordningen obönhörligen gäller fullt ut 1 juli 2013.

Vad innehåller då förslaget, och vad innebär det? Jag beskrev för ett år sedan att regeringen i remissen föreslog att typgodkännandet skulle försvinna. Under CPR-seminariet i Lund i september 2012 framgick att flera osäkerheter fortfarande kvarstod! Nu har man dock tagit besluten och det står därmed klart att:

  • typgodkännandet lever vidare inom för de byggproduktområden där man inte måste CE-märka
  • det blir tydligt att typgodkännanden inte längre får meddelas, och att redan utfärdade typgodkännanden direkt slutar gälla, för de produktområden där CE-märkningen är den enda tillåtna märkningen
  • det blir tydligt att inom byggproduktområdet där CPR inte gäller så måste byggprodukter uppfylla kraven i PBL (t.ex. egenskapskravet säkerhet i händelse av brand) för att få säljas
  • tillsynsmyndigheten (Boverket) fortsatt ska göra marknadskontroll inom byggproduktområdet
  • alla dessa förändringar ska klubbas så att de kan börja gälla 1 juli 2013

Som helhet kommer den nya europeiska byggproduktförordningen, CPR, och förändringarna i PBL att ha en stor påverkan på byggproduktområdet.  Dels kommer det att påverka hur försäljning av byggprodukter får ske, och dels innebär det påverkan på förutsättningar för användningen byggprodukter.

Vi kommer på SP Brandteknik att hålla en tvådagarsutbildning den 15-16 maj i Borås, riktat mot tillverkare. Utbildningen kommer att beskriva CPR, ändringarna i PBL och kopplingar till byggprodukter m.h.t. brandskydd. Bland annat kommer CE-märkning, andra certifieringar, de europeiska brandklasserna och förändringar i de nya svenska byggreglerna att presenteras. Mer information och anmälan finns nu på SP:s hemsida.

För användningen i praktiken finns det också krav, där CE-märkta byggprodukter blir en viktig pusselbit för byggherren när man ska försäkra sig om att byggreglerna är uppfyllda. Tillsammans med Brandskyddslaget arbetar vi nu på SP med en handbok om användningen och val av byggprodukter i praktiken. I princip handlar frågan om hur man säkerställer att man får rätt byggprodukt på rätt plats?


Uppdatering 1: Lagrådet har lämnat ett yttrande på lagrådsremissen och det är enbart fåtal anmärkningar som mest är av redaktionell karaktär. Förslaget kommer därför troligen inte att ändras särskilt mycket.

Uppdatering 2: Missa inte min ledare om CPR i SP:s kundtidning, Teknik; Forskning. Den finns både i svensk och engelsk version.

No comments:

Post a Comment