Monday, March 5, 2012

Regeringen föreslår att typgodkännandet försvinner

Ser vi snart slutet för typgodkännande-gaffeln?
Förra veckan lade regeringen fram ett förslag på ändring av svensk bygglagstiftning. Effekten, om förslaget går igenom, blir att det svenska typgodkännandet försvinner. Syftet är att anpassa svenska lagar och regler mot den nya europeiska byggproduktförordningen (CPR) som börjar gälla med full kraft 1 juli 2013. Bara CPR i sig innebär stora förändringar, inte minst får vi obligatorisk CE-märkning av byggprodukter. Och nu föreslås dessutom att typgodkännandesystemet försvinner.

Byggsektorn och byggproduktindustrin står därmed inför stora utmaningar. För byggherren följer högre krav på kompetens - CE-märket är ingen kvalitetsgaranti så kvalitetssäkringen måste byggherren ordna själv, "Rätt byggprodukt på rätt plats". Däremot är själva innehållsförteckningen kvalitetssäkrad så den kan byggherren lita på. För byggproduktindustrin i Sverige innebär den obligatoriska CE-märkningen en förändrad marknad med (ytterligare) ökad konkurrens. Då CE-märket innebär mer rigida kontrollsystem blir det nog små tillverkare som står inför de största utmaningarna. Visserligen finns vissa möjligheter till lättnader för små företag byggnadsspecifika produkter.

Men inget beslut är taget än! Fram till 24 maj är det möjligt att lämna svar på den remiss som regeringen har lagt ut. Remissen bygger helt på Boverkets ursprungsförslag. I förslaget beskrivs också sekundäralternativet att typgodkännandet behålls. Nu återstår alltså för branschen att fundera igenom vilka konsekvenser förslaget får. Boverket har gjort en övergripande beskrivning av konsekvenserna men det finns ingen uppskattning av vilka kostnader som byggherrar, byggindustri och ackrediterade organ kan drabbas av. Genom väl avvägda remissvar ges regeringen bättre möjlighet att fatta ett bra beslut i maj. Där kan t.ex. beskrivning av kostnadskonsekvenser vara ett bra underlag.

Andra viktiga delar av förslaget är:

Att Boverket utses som tillsynsmyndighet på det icke harmoniserade byggproduktområdet
Idag saknas tillsynsmöjlighet på det området - vilket skiljer sig mot vad som gäller i andra länder i Europa.
- Att Boverket blir kontaktpunkt för byggproduktfrågorDet innebär att Boverket blir en ingång för utländska tillverkare som vill ta reda på vilka krav som gäller. Det innebär förstås en utmaning för Boverket eftersom våra funktionsbaserade regler ofta innebär att ett krav kan uppfyllas genom en stor mängd olika typer av lösningar. Motsvarande kontaktpunkter kommer också att finnas i andra europeiska länder.

Intresserade får gärna höra av sig till mig om intresse finns för fördjupningar på området. Vi erbjuder specialistkompetens och längre fram kan även utbildningar bli aktuellt.

1 comment: