Friday, September 12, 2014

Bärförmåga vid brand i hallbyggnader

Projektet om bärförmåga vid brand i hallbyggnader avslutades i veckan och rapporten är publicerad på SP:s hemsida. Slutrapporten skulle ha varit klar redan i våras men den har av olika skäl blivit försenad. Frågan har varit aktuell i flera år vilket jag skrivit om under 2012 också. Flera av de frågeställningar som togs upp då, och som aktualiserades med Boverkets yttrande 2012, tas upp i den nya rapporten.
Hallbyggnader med samlingslokal kan till
exempel vara större livsmedelsbutiker


Tack vare bra bidrag från referensgruppen och ett gott arbete inom arbetsgruppen är dock området nu belyst ur flera viktiga perspektiv. Flera viktiga rekommendationer ges för hur tillämpningen av bärförmåga vid brand i byggnader kan bli bättre. Samtidigt ges rekommendationer till Boverket för hur framtida regler kan bli bättre, vilket dock kommer att dröja något eller några år. Det är av stor vikt att nuvarande regler, genom EKS 9, tillämpas enhetligt och rättssäkert!

Projektet har inneburit en noggrann genomgång av gällande regler och begrepp inom området, t.ex. om definitionen av omedelbar kollaps. Genom en uppföljning av över tjugo projekteringshandlingar har en sammanställning kunnat göras av olika typer av problemställningar kring tolkningen av reglerna, och olikheter i tillämpning. För att ge ett perspektiv på de svenska reglerna har också en internationell jämförelse gjorts.

Några av de viktigaste slutsatserna från projektet är att:

  • Variationen i tillämpning är orimligt stor.
  • Avstegen som görs står inte i paritet med kraven på verifiering och dokumentation.
  • Internationellt sett ligger Sveriges grundkrav på R 30 någonstans i mitten.
  • Alla länder ger inte möjlighet till undantag från grundkravet, men av de länder som ger möjlighet till undantag så förefaller Sveriges möjlighet till undantag vara mer komplicerade.
  • Rekommendationer ges därför kring vad som krävs vid verifiering och dokumentation för hallbyggnader.
  • För enhetlig och rättssäker tillämpning krävs att byggsektorn tar till sig resultatet av rapporten och lägger större vikt på verifiering.

Rapporten kan laddas hem på SBUF:s hemsida eller på SP:s hemsida.

No comments:

Post a Comment